fredag 17 augusti 2012

NPF-utredning

"Följden är att vi måste bekräfta vad en del sociologer ständigt hävdar: det finns inte något sådant som en normalpsykologi med giltighet för hela mänskligheten."
      Karen Horney 


Var  iväg för det avslutande samtalet i en NPF-utredning (Neuropsykiatriska funktionshinder - ADHD - ADD - Autismspektrumstörningar och Tourettes syndrom med mera). Jag har vissa problem som påminner om Aspergers syndrom och därför  så satte de mig att utredas i en sådan. Utredningen var ganska lång och jag vet inte vad jag ska säga om den egentligen. Det lustiga var att alla psykologer/läkare som jag träffade utanför utredningen var 100% säkra på att jag hade Asperger. Enligt utredningen var det dock inte så säkert. Visst, det fanns vissa tecken - men eftersom jag hade för höga resultat på den verbala delen av ett så kallat Wais-test så tyckte de att det inte kunde vara det. Väldigt höga resultat för övrigt - bara 1% av befolkningen har högre. Jag tror jag ska börja tro på intelligenstest nu... :) Nej, de har faktiskt ingen betydelse. För att förklara varför jag mår så dåligt som jag gör så gav de mig i stället två andra diagnoser, Generellt ångestsyndrom (som jag själv misstänkt länge att jag har även om jag vet att det är en slaskdiagnos) och Tvångsmässig personlighetsstörning. Jag ska således tillbaka in i den vanliga psykiatrin och försöka få hjälp där på något sätt. Troligtvis medicinering och kanske typ KBT - vi får väl se vad som händer. 




På ett sätt känns det skönt att inte få en diagnos inom NPF-spektrat - det kan ge ju problem med körkort och annat - men samtidigt vill jag ju ha en så ackurat beskrivning av mina problem som möjligt. En vill ju gärna tro att det ska finnas en beskrivning av ens sjukdom (symptomen) och sedan en beskrivning av de bakomliggande orsakerna. Typ - "du kan inte gå för att du brutit benet." Tyvärr fungerar ju inte  psykiatriska diagnoser så. Huruvida jag nu fått en ackurat diagnos nu eller ej vet jag inte. Men - de var i alla fall trevliga när de gav mig svaren. Det kan en ju inte alltid hoppas på. Även om jag inte är hundra på att "sanningen" riktigt kommit fram ännu. Precis som Karen Horney skriver i citatet ovan så är de här generella kategorier tämligen sköra. Vill du fördjupa dig mer i Horneys tänkande (som är från 30-50-talet men fortfarande ibland aktuellt), så rekommenderas denna länk.

5 kommentarer:

  1. Åh Karen horney! Började läsa henne som tonåring, tycker om många av hennes idéer. Har dock inte läst henne på väldigt många år, jag kanske behöver en refresher! Tack för inlägget o länken!

    SvaraRadera
  2. Tack för inlägget, känns väldigt lyxigt att få ta del av andra historier. Jag undrade bara vad du menade med "slaskdiagnos"? (har själv GAD och en massa tankar om det). ;)

    SvaraRadera
  3. Jag menar egentligen ingenting. Det var en psykolog som sa till mig att det var en slaskdiagnos för några år sedan. Men, när jag tänker efter förstår jag faktiskt inte vad personen menade med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe.. okej. Ja, jag kan tänka mig några betydelser fast det är ju lite otydligt. Kanske ingen idé att spekulera men jag tycker att det är en rätt intressant diagnos. Då vet jag.

      Radera
  4. Jag tror jag tog över hennes värdering av diagnosen helt okritiskt. Nu har jag tänkt efter och tror jag måste skriva lite om det här senare. Om vad som värderas som slask eller ej.

    SvaraRadera